Jep mindfulness

Wat doet rust en stilte met je?

Rust en stilte, we verlangen er allemaal naar in ons hectische bestaan. Soms is het lastig te vinden. Het alledaagse leven gaat door.

Om te ervaren wat stilte met je doet, heb ik deelgenomen aan een 5-daagse stilte retraite.

Daar ging ik, op weg naar de plek waar ik 5 dagen in stilte zou verblijven.
In mijn hoofd was het alles behalve stil. ‘Heb ik dat wel geregeld?’ ‘Hoe zal het zijn?’ ‘Heb ik alles bij me?’
En ook had ik verwachtingen, waarvan ik weet dat ik die beter niet kan hebben. Maar toch verwachte ik 5 heerlijke dagen zonder prikkels, zonder telefoon, zonder herrie.
Gewoon helemaal niks en totaal zen thuis komen. Je raadt het al… het liep helemaal anders.

Ik kwam aan bij een mooie locatie, vlak naast een prachtig natuurgebied. Allereerst kreeg ik de sleutel van mijn kamer. En heb ik mijn yoga mat en meditatie kussen naar de meditatiezaal gebracht. We hadden kort tijd om kennis te maken met iedereen. Al snel gingen we de stilte in. Oké, even omschakelen.
Maar door eerdere ervaringen met stilte dagen kon ik er snel aan wennen.

De dagen waren ingedeeld in een schema. Elke dag begon om half acht met Mindful bewegen en mediteren. Het was veel mediteren, afgewisseld met stilte tijd voor jezelf, Mindful wandelen in de natuur en heerlijk vegetarisch eten. ’s Avonds om half negen was de dag klaar, dus lekker vroeg m’n bedje in.

De eerste dag merkte ik al m’n vermoeidheid op. Mijn afgelopen tijd was erg druk en hectisch, dus logisch dat ik moe was. In de stilte tijd voor mezelf deed ik regelmatig even een powernapje. 😉
De eerste momenten zat ik prinsheerlijk op m’n meditatie kussen. Rechtop genietend van de rust. Tot m’n been ging slapen en mijn rechteroor ging suizen. Gelukkig is het niet de bedoeling dat je stil moet blijven zitten. Dus een andere houding en klaar was het alweer. Het oorsuizen wilde ik in eerste instantie weg hebben, maar dat heb ik uiteindelijk maar gelaten.

Gedachten

Ook al mediteer ik regelmatig, toch struggle ik met gedachten die steeds maar door gaan. Ik merk ze op en probeer dan de aandacht op mijn adem te richten. Dat helpt.. eventjes. Opnieuw gaat er weer een verhaaltje in m’n hoofd die me helemaal mee sleept. Naar dingen van nu, of wat ik nog allemaal wil doen. Het maakt niet uit waarover. De gedachtegang in m’n hoofd gaat altijd door.

Hier is niks goed of fout aan, dit is iets wat onze hersenen doen. Soms word je meegesleept in je gedachten. Je kan in je hoofd een hele film afspelen.
Een voorbeeld: Je denkt ‘ik ben te vaak ziek geweest en word vast ontslagen’.
Als je meegaat in die gedachtestroom zoals ‘Hoe moet ik dan m’n huis betalen?’
‘Ik vind nooit weer zo snel een nieuwe baan’. ‘Het komt nooit meer goed’, kan je je heel gespannen en gestrest gaan voelen. Wat helpt is opmerken en accepteren dat er gedachten zijn.
Als je opmerkt dat er gedachten zijn, kan je er voor kiezen om niet in die gedachtestroom mee te gaan. Dat is mindfulness, niet je gedachten weg willen hebben, maar opmerken dat ze er zijn. En weten dat gedachten maar gedachten zijn. Je bént je gedachten niet, je hébt gedachten.
Zo kan je er voor kiezen om niet mee te gaan in dat denken, en zal je meer rust vinden.

Ruimte en inzicht

Dus ook al leek ik van de buitenkant rustig, in mijn hoofd was het wat drukker.
Gelukkig helpt het mij als ik de aandacht op m’n adem richt. Zo hoef ik niet mee te gaan met die verhaaltjes in m’n hoofd. Dan ben ik meer in het hier en nu.
En zo voelde ik langzaam de rust in me wederkeren.
Door de stilte en de afwezigheid van prikkels merkte ik dat er weer ruimte in m’n hoofd kwam. Ook kwam ik weer bij mijn voelen. Wat voelde ik me gelukkig op dag 3. Door de rust kwamen er nieuwe ideeën op en kreeg ik mooie inzichten.
Pas in de stilte kan ik echt voelen, wie ik echt ben en wat ik echt wil.

Door uit de hectiek van de dag te stappen, weg van de stress, kan je tot jezelf komen. Stilte geeft rust, inzicht en helpt je om helder te zien en voelen.
De stilte retraite voelde voor mij aan als een cadeau aan mezelf. Ik zou het zeker iedereen aanraden.

Verwachtingen

Zoals ik al schreef, verwachtingen lopen altijd anders.
Op dag vier werd ik ziek, zo ziek dat ik opgehaald werd. Wat baalde ik hier van. Ik had de 5 dagen zo graag afgemaakt. Maar mijn lichaam kwam na een hectische tijd in de rust. En daar kwam de misselijkheid (door het cyclisch braken syndroom) weer opzetten.
Ook hierin is het de kunst om te accepteren, en dat blijft toch vaak een uitdaging. 😉

Hier een paar tips om meer stilte en rust in je dag te krijgen.

Mocht een stilte retraite een stap te ver zijn, dan kan je thuis ook al veel doen om wat meer rust te krijgen.

1. Zoek de natuur op.

De natuur is zo mooi. In de natuur zijn geeft je een gelukkig gevoel en het is ook nog eens gezond voor je. Onderzoek toont aan dat mensen die meer verbonden zijn met de natuur, over het algemeen gelukkiger zijn in hun leven en meer geneigd zijn hun leven de moeite waard te vinden.

Ga lekker wandelen in het bos of aan het water, maar ook gewoon een rondje om je huis doet al veel voor je. Dagelijks een wandeling helpt al om je stressniveau te verlagen.
En als je dan in de natuur bent, probeer dan eens al je zintuigen open te zetten. Ruik de geuren van het bos. Kijk bewust naar alle kleuren en alles wat je ziet. Voel de wind, of de structuur van de bladeren of het mos. En wat hoor je allemaal? Misschien proef je ook iets?

 2. Stop eens met doen.

Leg alles even naast je neer, al is het maar voor 10 minuten (of de hele dag als je wil). Sluit een moment je ogen en voel eens, hoe gaat het met mij en wat heb ik op dit moment nodig.
Ga lekker luieren, gewoon heerlijk genieten van je kopje koffie of thee, in het gras liggen naar de wolken kijken of volg een moment je ademhaling.
Eigenlijk gewoon even niets moeten en dingen laten komen en gaan.

3. Leg je telefoon eens aan de kant.

En als je dan toch even niks doet, zet dan je telefoon eens op stil en leg hem weg. Appjes en social media eisen vaak je aandacht helemaal op. Vaak scrollen we op onze telefoon zonder echt aanwezig te zijn. Zo kunnen er uren per dag voorbij gaan.
Laat je telefoon dus eens links liggen, voor een half uur of een hele dag.
Zo verminder je prikkels en afleiding, en schep je ruimte voor jezelf.

4. Ga mediteren

Vaak zijn we veel gericht op het verleden of op de toekomst, terwijl het NU alles is wat we hebben.  
Door meer in het hier en nu te zijn en anders om te gaan met gedachten en gevoelens, zullen we beter functioneren, meer genieten en meer rust ervaren.
Door het beoefenen van mindfulness leer je om op een zachte manier, zonder oordelen, in het huidige moment, aandacht schenken aan de dingen zoals ze zijn.
Wil je graag meer hierover weten of ben je hier nieuwsgierig naar, dan kun je altijd een acht weekse training volgen, bijvoorbeeld bij https:www.invrijheidkiezen.nl

5. Doe iets wat jou ontspant

Wat helpt jou ontspannen? Dat is voor iedereen anders.
Ga geregeld iets doen wat jij ontspannen vindt. Dat kan variëren van muziek luisteren, wandelen, haken tot fotograferen enz.
Weet je niet goed waar jij van ontspant? Maak dan eens een lijstje met 100 dingen die jij leuk vindt te doen. Maak er wat creatiefs van, doe het op jouw manier.
Het lijkt moeilijk om 100 dingen te bedenken, maar als je het klein houdt lukt het je echt. Waar ik bijvoorbeeld blij van word is vogeltjes horen fluiten, kletsen met een vriendin, de zon en wandelen met mijn lieve viervoeter.
Zo heb je altijd iets om er bij te pakken op momenten dat je het even nodig hebt.

6. Wees lief voor de wereld om ons (en voor jezelf).

Wees lief voor elkaar. Wees lief voor de dieren. Wees lief voor de aarde. Wees lief voor anderen.
Wees lief voor jezelf. Probeer jezelf te behandelen zoals je ook een goede vriend(in) zou behandelen. Veel mensen hebben last van een innerlijke criticus. Wees je ervan bewust hoe streng je vaak in gedachten voor jezelf bent als je bijvoorbeeld een fout(je) maakt, te laat komt of als je alles perfect wilt doen. Wees mild voor jezelf.

Wat doe jij om rust en stilte te ervaren in je leven?

Vond je deze blog leuk

Deel gerust onze blog

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Mijn werkwijze

Kennismaking

We beginnen met een kennismakingsgesprek om je behoeften en doelen te begrijpen.

Planning

Samen stellen we een plan op dat is afgestemd op jouw leeftijd en behoeften.

Training

Je volgt aandachtstrainingen die zijn ontworpen om je te helpen omgaan met stress, emoties en concentratie.

Ondersteuning

Na de training krijg je voortdurende ondersteuning en praktische tools om je te helpen het geleerde in je dagelijks leven toe te passen.